RÜSSELSHEIM - De werknemers van Opel in Duitsland reageren met woede en ongeloof op het nieuws dat moederbedrijf General Motors Opel toch niet wil verkopen. In België heerst ongeloof bij de vakbonden over het onverwachte besluit.

De voorzitter van de ondernemingsraad Klaus Franz vreest voor het voortbestaan van de Opelfabrieken in Bochum en Kaiserslautern in Duitsland en in Antwerpen. ''Nu ligt het oude plan van GM weer op tafel'', aldus Franz. ''Dat betekent dat die drie fabrieken acuut in gevaar zijn.''

Overheidssteun
De ondernemingsraad verwacht dat de financiële steun die de Duitse regering in het vooruitzicht had gesteld bij een overname van Opel door het Canadese Magna, nu van de baan is. ''Ik ga ervan uit dat de Bondsregering zich niet onder druk laat zetten door GM, omdat er met Magna een alternatief is'', aldus Franz.

De vakbonden in Duitsland en de ondernemingsraad van Opel hebben woensdag de werknemers van het autoconcern opgeroepen vanaf donderdag werkonderbrekingen te houden uit protest tegen het besluit van moederbedrijf General Motors om Opel toch niet te verkopen. Het is de bedoeling dat de actie begint in Duitsland en zich vervolgens uitbreidt tot andere landen in Europa, zo liet de voorzitter van de centrale ondernemingsraad, Klaus Franz, weten.

Engeland
In Groot-Brittannië zal die oproep geen gehoor vinden. De Britse vakbonden zijn blij met het besluit van GM. ''Het is het beste besluit voor Groot-Brittannië en onze fabrieken'', aldus vakbondsleider Tony Woodley.