AMERSFOORT - Kredietbemiddelaar Afab heeft met een consortium van banken een akkoord bereikt over de herfinanciering van een schuld van 190 miljoen euro. "We kunnen nu hopelijk over tot de orde de dag", zegt tijdelijk bestuursvoorzitter Martin Dupon woensdag.

De afspraken vormen volgens Afab de basis voor de eerder aangekondigde hervormingen bij de kredietbemiddelaar die in de problemen is gekomen. De kredietbemiddelaar nam de afgelopen jaren een aantal bedrijven over. "In het oude verdienmodel konden we dat prima aflossen en de rente betalen," aldus Dupon.

Provisies
Afab verdiende jarenlang veel geld aan provisies. Sinds 1 januari zijn die praktijken echter grotendeels verboden en moet 'de kwaliteit van het advies leidend worden', wat voor minder inkomsten zorgt. "We leveren nu een 'netto-product', voor het advies moet de klant apart betalen", zegt Dupon.

Verder heeft het bedrijf last van een slechtere hypotheekmarkt. Dupon: "Dat betekent een halvering van de inkomsten op hypotheekgebied."

De ondergang van DSB Bank versnelde de bekendmaking van de reorganisatie, zegt Dupon. "Wij waren de belangrijkste 'soortgenoot', en in de media werd een link tussen beide bedrijven gelegd."

Schoon schip
Het bedrijf probeert het lot van DSB te vermijden door alle dossiers uit 2008 en 2009 waarin advies is gegeven aan klanten te onderzoeken. Er wordt een procedure uitgewerkt hoe om te gaan met klachten en fouten te herstellen.

Ook werd het bestuur, mede onder druk van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), opnieuw ingericht. Voormalig topman Maasbert Schouten werd vanwege alle veranderingen aan de kant geschoven. Dupon, voorzitter van de raad van commissarissen, neemt tijdelijk zijn plek in.

Boetes
Door de problemen rond AFAB houdt de AFM momenteel 'intensief' contact met het bedrijf. De financiële waakhond doet momenteel meerdere onderzoeken bij AFAB, en deelde dit jaar al vier boetes uit voor onder meer het onvoldoende inwinnen van informatie bij klanten. AFAB zegt te verwachten dat er nog meer maatregelen worden opgelegd door de AFM.

Afschrijvingen
Afab past ook nog zijn jaarrekeningen voor 2007 en 2008 aan. Het bedrijf gaat meer afschrijven op goodwill van overnames die het in het verleden heeft gedaan. Voor 2007 gaat het om zo'n 11 miljoen euro, waardoor de winst in dat jaar zal dalen van 33 naar 26 miljoen euro.

Voor 2008 verwacht Afab nog "substantiële afschrijvingen". De bemiddelaar zal daardoor in de verliezen belanden, aldus interim-manager Gijs van Rozendaal tegenover persbureau ANP.