GRONINGEN - Het Agentschap Telecom heeft T-Mobile een last onder dwangsom van 5 miljoen euro opgelegd.

Het telecombedrijf zou geen gebruikmaken van de UMTS-frequenties die het bemachtigde bij de overname van Orange in 2007. Dat heeft de toezichthouder dinsdag bekendgemaakt.

Volgens het Agentschap Telecom moet T-Mobile de frequenties, die onder meer snel mobiel internet mogelijk maken, in gebruik nemen.

''T-Mobile had kunnen weten dat dit eraan zat te komen'', zo zei directeur Marita Schreur van de toezichthouder. Ze verwees daarbij naar een dwangsom die KPN onlangs kreeg, omdat dat bedrijf frequenties van dochteronderneming Telfort niet goed gebruikte.

Verontwaardigd
T-Mobile is verontwaardigd over de ingreep van de toezichthouder. Het bedrijf zegt wel aan de voorwaarden te hebben voldaan. ''Het Agentschap Telecom heeft echter een eigen interpretatie van de vergunningseisen'', verklaarde technologiedirecteur Jan Kuijpers.

KPN besloot uiteindelijk na de dwangsom de ongebruikte UMTS-frequenties van Telfort terug te geven. Andere bedrijven kunnen die, mogelijk via een veiling van het ministerie van Economische Zaken, gaan kopen. Het ministerie moet daar nog een besluit over nemen.

Boete
Het Agentschap Telecom geeft T-Mobile de kans om alsnog de frequenties van Orange in gebruik te nemen. Als het bedrijf na drie maanden niet heeft voldaan aan de voorwaarden, dan moet het de boete betalen. Het bedrag kan oplopen tot 40 miljoen euro. T-Mobile zegt onder protest de aanvullende eisen van de toezichthouder in te willigen, maar gaat wel in beroep tegen de dwangsom.

T-Mobile wil de frequenties van Orange graag houden, omdat de vraag naar snel mobiel dataverkeer hard toeneemt. Zonder deze frequenties dreigt er volgens de onderneming een tekort aan netwerkruimte te ontstaan.