LONDEN - De Nederlandse topbankier Frits Seegers stapt op als bestuurslid bij de Britse bank Barclays. Zijn onverwachte vertrek maakt onderdeel uit van een herschikking van het bestuur die de bank dinsdag aankondigde.

In de nieuwe opzet zou Seegers een deel van zijn verantwoordelijkheden verliezen. Seegers was bij Barclays sinds juli 2006 de baas over de wereldwijde bankactiviteiten voor particulieren en zakelijke klanten. Daarvoor was hij zeventien jaar werkzaam voor de Amerikaanse bank Citigroup.

In Nederland werd Seegers bekend als pleitbezorger van een fusie tussen Barclays en ABN Amro. In 2007 sloten beide banken een fusie-akkoord, maar zij zagen hun plannen mislukken doordat het bankentrio Fortis, Banco Santander en Royal Bank of Scotland de aandeelhouders van ABN Amro verleidde met een hoger bod.

Directie
Seegers heeft zijn directiefunctie met onmiddellijke ingang neergelegd, maar zal zijn opvolger nog inwerken. Het is nog niet bekend wat hij daarna gaat doen. Een woordvoerder van Barclays wilde zich daar ook niet over uitlaten.

Barclays heeft besloten om de portefeuille van Seegers te verdelen over twee mensen. De bankentak voor particulieren komt onder leiding van Antony Jenkins te staan. Oudgediende Bob Diamond, al verantwoordelijk voor Barclays Capital, krijgt er de tak voor zakelijke klanten bij.