AMSTERDAM - Kabelbedrijf Ziggo moet de persoonsgegevens van een klant geven die video's van pornoster Kim Holland plaatste op 123video.nl. Dit vanwege een schadeeis van 500.000 euro.

Dat heeft de rechtbank van Amsterdam donderdag bepaald. 123video.nl had hierover een kort geding aangespannen. De videosite wil de uploader betrekken in de lopende procedure tussen 123video en Kim Holland. Zij heeft namelijk de videosite aangeklaagd en eist half miljoen euro. De videosite heeft alleen het ip-adres van de uploader.

Boete
123video wil de uploader aansprakelijk stellen voor de eventuele boete voor het plaatsen van de erotische video's van Holland. De rechter gaat hier in mee omdat in de algemene voorwaarden van 123video staat dat de gebruiker geen inbreuk mag maken op auteursrechten. De uploader is "toerekenbaar tekortgeschoten" in het nakomen van zijn verplichtingen.

123video heeft herhaaldelijk Ziggo verzocht de gegegevens te overhandigen, maar de kabelaar weigerde met een beroep op de privacy van de uploader. Ziggo vindt dat het verzoek juridische grondslag mist. Ook zegt de kabelaar dat het niet langer beschikt over de gegevens van meer dan één jaar geleden gebruikte ip-adressen. De video's van Kim Holland werden eind 2007 geplaatst op 123video.nl.

Ziggo bestudeert het vonnis en weet nog niet of het in hoger beroep gaat. De rechtbank te Amsterdam zal de procedure tussen 123Video en Kim Holland op 27 november verder inhoudelijk behandelen.

Onrechtmatig
Volgens Arnoud Engelfriet, jurist bij adviesbureau ICTRecht, is de basis van aansprakelijkheid van providers gelegd in de zaak Lycos/Pessers (2005). "Eerste voorwaarde is dat voldoende aannemelijk moet zijn dat er sprake is van onrechtmatig handelen van de uploader. Ook moet duidelijk zijn dat de eigenaar van het ip-adres of e-mailadres verantwoordelijk is voor de upload. Ook is er in sommige gevallen de ruimte om anoniem je mening te uiten"

Engelfriet vindt de zaak Ziggo-123video.nl opmerkelijk omdat de uploader aansprakelijk gesteld wordt voor de schade. "123video.nl probeert de 500.000 euro schadevergoeding die Kim Holland eist, naar de uploader door te sturen. Dit omdat hij in de algemene voorwaarden heeft aangegeven 123video te vrijwaren van claims."

In 2006 verloor UPC al een kort geding tegen Stichting BREIN om de gegevens van de naw-gegevens van een uploader.