ZOETERMEER - De productiesector in Nederland krabbelt een beetje op. De sector groeide in oktober. Dat bleek uit maandag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI).

In september stond de inkoopmanagersindex nog op 50,0 punten, in oktober is deze iets geklommen naar 50,5 punten. Een stand van boven de vijftig punten duidt op groei, daaronder is er sprake van krimp. In augustus kwam de index voor het eerst sinds dertien maanden weer boven de 50 uit (50,5).

Orders
De productie nam toe met het hoogste tempo van de afgelopen 22 maanden. Het aantal nieuwe orders groeide minder snel dan in september, maar steeg voor de vierde keer op rij.

Met name de export nam toe. Het aantal orders uit het buitenland steeg omdat bedrijven hun voorraden aanvulden. Nederlandse producenten kochten meer grondstoffen in om de verhoogde productie aan te kunnen en om hogere inkoopprijzen voor te zijn.

Banen
Wederom nam de werkgelegenheid in Nederland af. Kostenbesparingen en reorganisaties lijken debet te zijn aan de daling van het aantal banen. De daling was vergelijkbaar met de cijfers van de afgelopen twee maanden.

Het rapport van NEVI is gebaseerd op een maandelijkse vragenlijst onder inkoopmanagers van 350 industriële bedrijven in Nederland.