NEW YORK - De Amerikaanse kredietverstrekker CIT Group heeft faillissement aangevraagd. De onderneming, een van de grootste geldverstrekkers aan kleine bedrijven, verkeerde al langer in de problemen.

Het faillissement van CIT Group is het op vier na grootste bankroet in de Amerikaanse geschiedenis na Lehman Brothers, Washington Mutual, WorldCom en General Motors.

Injectie
CIT dreigde afgelopen zomer al om te vallen toen de Amerikaanse overheid weigerde het concern te hulp te schieten met een financiële injectie. Begin oktober lanceerde CIT een herstructureringsplan, waarbij schuldeisers hun obligaties zouden omwisselen in aandelen. Ook dat plan viel in duigen.

Voordat het faillissement werd aangevraagd, keurde de raad van bestuur een herstructureringsplan goed waardoor de schuld met 10 miljard dollar afneemt. CIT zou dan tegen het eind van het jaar in afgeslankte vorm een doorstart kunnen maken.

Hypotheken
CIT Group kwam in de financiële problemen door het instorten van de Amerikaanse hypotheekmarkt. CIT Group is in 1908 opgericht en heeft zich opgewerkt tot de grootste kredietverstrekker aan de detailhandel.

Behalve in de detailhandel heeft het bedrijf ook klanten in de luchtvaartsector, defensie en spoorvervoer en doet het zaken met bedrijven als Dell, Microsoft en Toshiba.