Het leuke van ondernemen is dat je met regelmaat onverwachte dingen meemaakt. Zo gebeurde het mij onlangs dat ik opeens aan tafel zat met Minister Van der Laan.

Een paar dagen daarvoor krijg ik ’s avonds een dringend telefoontje. Minister Van der Laan komt naar Utrecht om daar onder meer met een tweetal lokale ondernemers spreken, en men wil mij daar graag bij hebben. Als jonge succesvolle ondernemer en bestuurdslid van de ondernemersvereniging vorm ik een interessante gesprekspartner. Een uitnodiging waar je geen nee tegen zegt.

Bibbers
Nu ben ik normaal niet zo snel zenuwachtig te krijgen, maar het idee om zo persoonlijk met een van onze volksvertegenwoordigers een gesprek te voeren, bezorgt me toch wel wat bibbers. Gelukkig, een hoge pief van de Kamer van Koophandel die ook aanwezig is, heeft er ook last van.

Het programma van de minister loopt natuurlijk uit en terwijl ik alvast kennismaak met de andere uitverkorene, grappen we dat hij ons misschien wel gaat overslaan (vurig hopend dat die grap geen waarheid wordt..).

Koekje
Een kwartiertje later stapt de minister echter met das om z’n nek binnen; hij was even een sigaretje gaan roken in de veronderstelling dat hij eerst pauze had. Tegenover mij neemt een bijzonder vriendelijke man plaats, die ons direct een koekje aanbiedt, al is het maar zodat hij zelf zijn knorrende maag tevreden kan stellen.
 

Ook een van de wethouders van Utrecht komt binnen en neemt plaats. Je begrijpt hoe vereerd ik ben als zij mij plotseling herkent en precies weet te vertellen wanneer en in welke hoedanigheid wij elkaar eerder ontmoet hebben: ‘Jij stond vorig met je bedrijf op de Vrouwengezondheidsdag in Utrecht. Je was toen net gestart als ondernemer en daar gekomen om te netwerken met andere welzijnsorganisaties’.

‘Jaaaaaaaaaaaaa, dat klopt en wat geweldig dat je nog weet! Blijkbaar was je onder de indruk, dat betekent dat wij binnenkort eens samen om de tafel moeten gaan om zaken te doen dame!’, denk ik .... terwijl ik keurig netjes zeg: ’Ja inderdaad, wat leuk dat u dat nog weet.’ De minister is onder de indruk van deze herkenning en wil direct meer weten.

Verhaal
Dus doe ik als trotse ondernemer mijn verhaal over hoe ik vanuit mijn bedrijf mensen coach bij het aanbrengen van overzicht, structuur, rust en ruimte in werk en prive, terwijl ik toezie op hoe de minister mijn folder bestudeerd. Mijn beschrijvingen van chaos herkennend, nodigt hij me met een knipoog uit om op zijn kantoor eens orde op zaken te komen stellen.

Ik vertel hoe ik als ondernemer mijn bedrijf vanaf de grond heb opgestart. Een man met diepe kringen onder zijn ogen zucht en geeft eerlijk toe dat hij terugverlangt naar de tijd dat hij zelf nog ondernemer was. Net als we in willen gaan op hoe overheden kunnen bijdragen aan het succes van startende ondernemers, zegt een man met een stopwatch in z’n handen dat het tijd is om het gesprek af te ronden. Juist nu we bij het interessante gedeelte kwamen... slim hoor!

VROM
De minister neemt met wat spijt in de ogen afscheid. Ik twijfel of dat is omdat hij nog langer door had willen discussieren, of omdat hij die schaal met koekjes nog wat langer bij zich had willen hebben. Bij het weggaan scoor ik nog even het kaartje van de persfotograaf; het zakelijke aspect moeten we natuurlijk wel in het oog houden.
 

De volgende dag sta ik levensgroot op de voorpagina van het Ministerie van VROM. Vol trots maak ik een printscreen en berg deze netjes in mijn archief op.  

Volgende maand maar eens high tea-en met Balkenende.. 

Marleen Holtkamp is directeur van Montas ordening en coaching, een bedrijf dat zich specialiseert in professional organizing. Montas coacht bedrijven en particulieren naar een gestructureerde en overzichtelijke werk- en leefomgeving. Voor meer informatie: www.montasordening.nl