AMSTERDAM - De tijd voor megafusies binnen de olie-industrie is voorbij. Dat zei bestuursvoorzitter Tony Hayward van BP in de Britse zondagskrant Sunday Times.

''Er is geen noodzaak in deze industrie'' voor het type grote overnames die de sector een decennium geleden omvormden, aldus de topman. De industrie zal volgens Hayward gedefinieerd worden door partnerschappen tussen grote concerns en de nieuwe generatie van staatsbedrijven en overheden van grondstofrijke landen.

Bronnen
''We moeten nieuwe bronnen aanboren. We moeten toegang krijgen tot nieuwe consumenten. Een fusie met een andere olie-gigant zal ons geen van dat alles brengen'', aldus Hayward.

De industrie probeert de afnemende vraag naar olie in het Westen en de prijsdaling van de afgelopen maanden het hoofd te bieden. Olieconcerns, zoals BP en ook Shell, hebben intensieve kostenbesparingsprogramma's gelanceerd. Speculaties in de markt over grote consolidaties tussen grote concerns wijst de topman van de hand.

Herpositioneren
Hayward ziet meer heil in het herpositioneren van het concern om in opkomende markten in met name Azië te kunnen profiteren. Zo voert BP gesprekken met Petrochina en Sinopec over de bouw van een 7 miljard pond sterling (7,8 miljard euro) kostende raffinaderij in China. Dit zou een van de weinige raffinaderijen zijn voor grote Westerse concerns.

''Wij steken onze plannen om onze positie in China uit te breiden niet onder stoelen of banken. Wij hebben er nog geen raffinaderij en wij praten met de Chinezen over mogelijkheden om met hen er een te bouwen'', aldus Hayward. BP zou een belang van minder dan 50 procent krijgen in de nieuwe raffinaderij die in drie tot vier jaar gebouwd zou moeten worden.

Irak
BP is ook actief in Irak. Dinsdag zal het concern samen met het Chinese CNPC een overeenkomst tekenen met betrekking tot het Rumaila-olieveld, dat goed is voor de helft van de Iraakse productie. Het is het eerste contract op de ontginning van de olievelden van Irak in bijna drie decennia.