BANGKOK - De politie in Thailand heeft twee personen gearresteerd op verdenking van het verspreiden van geruchten over de gezondheid van de koning met als gevolg een daling van de effectenkoersen. Dat maakte de politie in Bangkok zondag bekend.

Het duo wordt aangeklaagd wegens ''het verspreiden van valse informatie, via een computersysteem, die de veiligheid van het land in gevaar heeft gebracht'', aldus de leider van de politie.

Daling
Aandelen daalden op 14 en 15 oktober meer dan 7 procent nadat er geruchten de ronde deden over de gezondheid van de 81-jarige koning Bhumibol Adulyadej, die meer dan een maand in een ziekenhuis lag. De volgende dag gingen de aandelen weer omhoog.

Teeranun Wipuchanin, een 43-jarige werkloze voormalige handelaar, vertelde na haar arrestatie dat zij een nieuwsverhaal van het Amerikaanse nieuwsconcern Bloomberg, dat zij op internet had gevonden, had vertaald. Het is onduidelijk aan wie zij de vertaling gaf. De andere arrestant is Kata Pajajariyaponga, een 35-jarige werknemer van het Thaise effectenmakelaarsbureau KT Zmico Securities.

Straf
De twee aangehouden personen kunnen een gevangenisstraf tot vijf jaar en een boete van omgerekend 2000 euro opgelegd krijgen als ze veroordeeld worden.

De gezondheid van de koning, de langst regerende vorst ter wereld, is een gevoelig onderwerp voor de financiële markten. Hij wordt gezien als de enige bindende factor in een zwaar politiek gepolariseerd land met een lange geschiedenis van opstand. Verschillende Thaise autoriteiten onderzoeken de zaak nog verder.