DEN HAAG - Nederland heeft een dynamische telecommarkt. Die conclusie trekt staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) zondag op basis van de laatste kwartaalcijfers van TNO.

Hoewel ons land volgens Heemskerk een proeftuin is voor nieuwe producten en diensten, vindt hij wel dat de vaardigheden van mensen nog beter kunnen, net als de elektronische dienstverlening door de overheid.

Vaardigheid
Heemskerk wijst erop dat schattingen aangeven dat de ontwikkelingen te snel gaan voor een op de tien Nederlanders. Volgens hem zijn 1,6 miljoen mensen onvoldoende internetvaardig en daarmee digitaal analfabeet.

En dat zorgt in een samenleving waarin internet steeds belangrijker wordt voor maatschappelijke obstakels. ''Ze maken niet of nauwelijks gebruik van e-mail, gebruiken geen internetsites om te solliciteren en communiceren nauwelijks digitaal met overheidsinstellingen. Zij lopen zo veel voordelen mis''.

Programma
Hij denkt dat het programma Digivaardig en Digibewust hierbij kan helpen. Vanuit dit programma start donderdag een speciaal Internet Boot Camp dat mensen die regelmatig verdwalen bij een zoektocht op internet helpt.

Bij de bijna 6 miljoen internetaansluitingen in Nederland hebben Google en Hyves het grootste bereik. Er wordt ook flink gewinkeld via de computer, want bijna de helft van de internetgebruikers vult op deze manier het winkelmandje. In 2002 deed nog maar twee op de tien mensen zo inkopen. Nederlanders zijn gemiddeld per maand 25 uur 'online', aldus TNO.

Aansluiting
Dat nieuwe producten niet genegeerd worden of in het schap blijven liggen, blijkt ook de TNO-gegevens. De Iphone en Blackberry zijn in opkomst en zorgen er meteen voor dat inmiddels 20 procent van de mobiele telefonieaansluitingen geschikt is om te internetten. Navraag bij Iphonegebruikers wees uit dat 96 procent van hen bijna dagelijks mobiel internet gebruikt.

Opmerkelijk is dat Nederland inmiddels meer mobiele telefoons dan inwoners telt. Waren dat er in 2001 nog geen 10 miljoen, anno 2009 zijn bijna 20 miljoen mobieltjes in omloop. Een groei van 100 procent in negen jaar, constateert Heemskerk. Bij al het mobiele gebel blijft het aantal vaste telefoonaansluitingen stabiel: 5,8 miljoen.