LONDEN - De Britse overheid wil de bankensector opschonen. De banken Lloyds, Northern Rock en de Royal Bank of Scotland (RBS) zullen worden opgesplitst en delen zullen worden verkocht.

De delen die daarna ontstaan gaan zich richten op sparen en op het verstrekken van hypotheken. Dat meldden Britse media zondag.

Nieuwkomers
De nieuw te ontstane bankbedrijven zullen verkocht worden aan nieuwkomers op de financiële markt. Er wordt onder meer al gespeculeerd over supermarkt Tesco of de Virgin Group van zakenman Richard Branson. De verkoop aan andere partijen zou volgens de overheid goed zijn voor de competitie en dan uiteindelijk ook tot betere aanbiedingen leiden voor consumenten.

Kritische noten zijn er ook. ''Het kan niet de bedoeling zijn dat de winstgevende bankbedrijven in handen komen van een kleine groep van investeerders en de slechtere onderdelen overblijven voor de belastingbetalers'', aldus Vince Cable van de liberale democraten.

Verdeling
De Britse overheid, die de banken eerder dit jaar redde door een flink bedrag beschikbaar te stellen, zou in de loop van de week de knoop over de banken doorhakken. Het winstgevende deel van Northern Rock gaat waarschijnlijk al begin volgend jaar in de etalage. In 2015 moet de splitsing van de banken en de oprichting van de nieuwe financiële instellingen volledig rond zijn.

De overheid heeft 70 procent van de aandelen van RBS in handen. Ook is de staat voor 43 procent eigenaar van Lloyds. Northern Rock is volledig in handen van de Britse belastingbetaler.

RBS
Volgens de krant Sunday Times is de overheid zelfs voornemens om het belang in RBS te verhogen naar 84 procent. De regering is bezig met de voorbereidingen van een overeenkomst waarbij de staat garant staat voor problematische leningen met een totaalwaarde van 270 miljard pond sterling (301 miljard euro).

De Britse overheid heeft voor de opsplitsing van de banken wel de toestemming nodig van eurocommissaris Neelie Kroes. Die doet onderzoek naar de reddingsacties van banken door verschillende overheden, waaronder ook de Nederlandse steun aan banken als ING.

Voorwaarden
Zij heeft al forse voorwaarden gesteld aan onder meer Nederlandse en Duitse banken die staatssteun hebben ontvangen. De plannen van de Britse overheid zijn in lijn met adviezen die Kroes eerder al gaf voor de Britse banken die staatssteun hebben ontvangen.