AMSTERDAM - De overheid zal buitenlandse staatsfondsen die willen investeren in Nederlandse bedrijven als Philips of Shell niet beperken. Dat berichten ministers Bos en Van der Hoeven vrijdag.

Maatregelen om investeringen van nationale fondsen uit bijvoorbeeld Saudi-Arabië, China en Rusland te beperken zijn schadelijk voor het Nederlandse investeringsklimaat, aldus de ministers in een brief aan de Tweede Kamer. "Er is nog steeds geen redenen om aan te nemen dat deze fondsen investeren op basis van andere dan economische motieven."

Duitsland
Het kabinet komt tot die conclusie na modellen uit Duitsland en Groot-Brittannië onder de loep te hebben genomen. Die landen hebben in tegenstelling tot Nederland wetgeving om invloed van staatsfondsen in te perken als de nationale veiligheid in het geding komt.

Als Nederland Duitsland echter achterna gaat, zo stellen Bos (Financiën) en Van der Hoeven (Economische Zaken), kan de staat talloze rechtszaken verwachten en het investeringsklimaat in de waagschaal stellen. Ook het Britse systeem is volgens hen te beperkt, en niet effectiever dan de huidige Nederlandse regels.

Biljoenen
Staatsfondsen beheren momenteel ruim 2 biljoen dollar (1,3 biljoen euro) aan kapitaal, blijkt uit berekeningen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Binnen vijf jaar groeit dat bedrag mogelijk naar 6 tot 10 biljoen dollar.

Het opslokken van grote belangen in belangrijke bedrijven baart veel regeringen zorgen. Zo kocht China Investment Corporation (CIC) zich voor vijf miljard dollar in bij de Amerikaanse bank Morgan Stanley en kreeg de eveneens Amerikaanse bank Citigroup gezelschap van Abu Dhabi Investment Authority, die een belang ter waarde van 7,5 miljard dollar kocht.

Saudi-Arabië
De overheid van Saudi-Arabië en Saudische bedrijven willen voor miljarden euro's investeren in Nederland, berichtte het Financieel Dagblad deze maand. Staatsoliebedrijf Saudi Aramco is hier al een bekende investeerder.

De Nederlandse bewindsvoerders vertrouwen voorlopig op de zelfreinigende werking van de zogeheten 'Santiago Principles', regels op het gebied van financiële transparantie, risicomanagement en investeringsbeleid van staatsfondsen. Een forum van en voor de staatsfondsen, het International Forum of Sovereign Wealth Funds (IFSWF), moet toezien op de naleving van deze regels.