AMSTERDAM - BP krijgt vrijdag naar verwachting een recordboete van 87 miljoen dollar aan zijn broek. Het olieconcern moet flink in de buidel tasten vanwege veiligheidsproblemen die in 2005 tot een explosie op een raffinaderij in Texas hebben geleid.

Dat schrijft the New York Times op basis van bronnen. Bij de explosie kwamen vijftien mensen om het leven en raakten meer dan 170 anderen gewond. Uit onderzoek bleek dat de explosie kon ontstaan door een gaswolk die vlam vatte. Medewerkers hadden te veel olie in een raffinagetoren gedaan.

De boete is meer dan vier keer zo hoog dan de hoogste die de Amerikaanse Occupational Safety and Health Administration (OHSA) tot nu toe uitdeelde.

Kostenbesparingen
BP heeft na het ongeluk beloofd de veiligheidsmaatregelen bij de raffinaderij aan te scherpen, maar heeft dat volgens de waakhond verzaakt. Volgens de reeks onderzoeken die volgden op de explosie, was deze te wijten aan kostenbesparingen, een te hoge druk op de productie, verouderd materieel en oververmoeide werknemers.

Het concern krijgt 56,7 miljoen dollar boete vanwege het niet verbeteren van de veiligheid op de raffinaderij, de overige 30,7 miljoen dollar worden opgelegd wegens 439 overtredingen van veiligheidsmaatregelen die voor de industrie als geheel gelden.

BP stelt sinds de explosie meer dan een miljard dollar in aanpassingen en verbeteringen te hebben gestoken.