AMSTERDAM - Microsoft erkent dat de hack om een upgrade-uitvoering van Windows 7 'schoon' te installeren, werkt. De softwaremaker gaat er niets tegen doen, maar het mag niet.

"Dat iets technisch mogelijk is, wil niet altijd zeggen dat het legaal is", blogt Microsoft-manager Eric Ligman. Hij benadrukt dat de goedkopere upgrade-uitvoering van Windows 7 alleen bedoeld is voor een upgrade, dus vanaf een voorgaande versie van Windows. Dat staat ook vermeld in de licentievoorwaarden die gelden voor eindgebruikers.

De upgradekwestie betreft dus de licentie, niet of er technisch gezien echt een voorgaand besturingssysteem wordt geüpgrade. Windows 7 kan namelijk niet over XP heen worden geïnstalleerd. Technisch gezien valt dus alleen Vista te upgraden.

Overgeheveld
"Onthoud ook alsjeblieft dat een oem-licentie voor Windows niet kan worden overgeheveld naar een andere pc, om die dan te upgraden", maant Ligman nog. Een oem-installatie van XP of Vista valt natuurlijk wel op die pc zelf te upgraden naar Windows 7.

Amerikaanse woordvoerders van Microsoft bevestigen tegenover Computerworld dat de upgradehack inderdaad werkt. De softwaremaker benadrukt dat schending van de licentie niet mag. Gebruik van deze hack komt dus neer op gebruik van een illegale Windows-kopie.

Microsoft kondigt echter geen tegenmaatregelen aan om te controleren of een upgrade wel echt een upgrade is. In tegenstelling tot illegaal gekopieerde of gegenereerde installatiesleutels voor Windows gaat de maker geen controles uitvoeren.

Vista
Eerder zijn dergelijke upgradehacks al opgedoken voor XP en Vista. "Het is helaas weer eens tijd om deze conversatie te houden", begint Ligman zijn blogposting dan ook. Er lijkt dus sprake van een gedoogbeleid.

Hetzelfde geldt voor de verkoop van oem-uitvoeringen van Windows 7 aan consumenten. Ook dat mag niet, hoewel het hier niet gaat om de licentievoorwaarden voor gebruikers, maar om de verkoopvoorwaarden die Microsoft stelt aan de afnemers. Dat zijn pc- en webwinkels die het besturingssysteem dan afnemen van de maker om het te installeren op nieuwe pc's.

Aangescherpt
Het gebeurt al jaren dat oem-software ook wordt verkocht bij pc-componenten. Van origine was de redenering dat een eindgebruiker die zelf een nieuwe pc assembleert ook een systeembouwer is en dus de oem-uitvoering mag kopen. Microsoft heeft de verkoopvoorwaarden daarvoor twee jaar terug aangescherpt.

Winkels blijken de oem-software nog wel gewoon te leveren. Microsoft reageert nu dat het niet voor een harde aanpak kiest; het gaat winkels niet verbieden om de oem-software te verkopen.

Het gaat in overleg met winkeliers om te benadrukken dat oem-verkoop aan eindgebruikers niet mag. Daar komt ook nog een voorlichtingscampagne over, waarin Microsoft benadrukt dat voor een oem-uitvoering geen support geldt van de softwaremaker.