HAMBURG - Luchtvaartmaatschappij Air France heeft vrijdag de eerste Airbus A380 in ontvangst genomen. De superjumbo gaat vanaf 23 november dagelijks vliegen tussen Parijs en New York. Het toestel biedt ruimte aan 538 passagiers.

Air France is de eerste Europese maatschappij die het grootste passagiersvliegtuig ter wereld in ontvangst neemt. Het is tevens de eerste luchtvaartmaatschappij die transatlantisch met de A380 gaat vliegen.

Deze winter gaan er ook lijnvluchten met de A380 van start tussen Parijs en Johannesburg in Zuid-Afrika.

Gastenlijst
Het toestel wordt vrijdagmiddag vanaf de fabriek van Airbus bij Hamburg naar Parijs gevlogen. Bestuursvoorzitter Pierre-Henri Gourgeon van Air France-KLM, president-commissaris Jean-Cyril Spinetta en topman Thomas Enders van Airbus zijn aan boord van de ceremonievlucht. Ook journalisten en medewerkers van Air France-KLM staan op de gastenlijst.

In totaal heeft Air France twaalf orders geplaatst voor de A380. Partner KLM neemt de superjumbo niet in dienst. De eerste A380 werd in oktober 2007 afgeleverd aan Singapore Airlines.

Het totaal aantal orders voor de superjumbo staat nu op tweehonderd. Afhankelijk van de inrichting kan het toestel ruimte bieden aan ruim achthonderd passagiers.