AMSTERDAM - De Russen binden de strijd met overmatige alcoholconsumptie aan. Om het bier drinken te beperken, introduceert het land mogelijk een forse accijnsverhoging.

De Russische regering wil de accijns op bier in 2010 met 200 procent opschroeven. In 2011 en 2012 moet daar respectievelijk nog eens 10 en 20 procent bijkomen, aldus the Financial Times.

De verhoging is goed voor de Russische schatkist, die met zo'n 65 miljard roebel (ongeveer 1,5 miljard euro) gespekt wordt, maar voor de grote internationale bierbrouwers is het minder prettig nieuws. Zij vrezen dat het prijzige bier de Russen naar de wodka zal doen grijpen, die een accijnsverhoging van slechts 10 procent te wachten staat.

Spelers
De biersector wordt gedomineerd door vier grote spelers; Heineken, Carlsberg, Inbev en Efes. Vooral het Deense Carlsberg maakt zich zorgen. De brouwer heeft miljarden geïnvesteerd in het land en heeft inmiddels bijna de helft van zijn winst aan de Russen te danken.

"We proberen de logica van het Russische voorstel te begrijpen", zegt Carslberg-bestuursvoorzitter Jorgen Rasmussen tegenover de zakenkrant. "Dit is niet de juiste manier om de alcoholconsumptie terug te schroeven. Dit zal hooguit de populariteit van wodka doen toenemen."

Sterke dranken
Hoewel de Russen gek op bier zijn, houden ze nog meer van wodka. Bier is goed voor 30 procent van de totale Russische alcoholconsumptie, terwijl sterke dranken, en dan met name wodka, 70 procent voor hun rekening nemen.

Volgens Rasmussen komen er mogelijk zo'n 100.000 banen in de bierindustrie op de tocht te staan als de maatregel wordt goedgekeurd door het parlement. Het voorstel zal op zes november worden besproken.