DEN HAAG - De kredietdesk die vanaf november de kredietverstrekking aan het midden- en kleinbedrijf (mkb) onder de loep neemt, krijgt een aansprekend boegbeeld.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) heeft dat donderdag toegezegd aan de Tweede Kamer.

De Kamer had gevraagd om een doortastende taskforce vergelijkbaar met de groep die zich onder leiding van Hans de Boer eerder boog over de jeugdwerkloosheid.

Aanjager
Ook Van der Hoeven vindt dat er nog wel een tandje bij kan op de inspanningen om de haperende kredietvertrekking aan het mkb vlot te trekken. Zij denkt echter dat de kredietdesk precies kan bewerkstelligen wat de Kamer wil en gaat met het bedrijfsleven op zoek naar een geschikte kandidaat die als aanjager kan fungeren.

De PvdA noemt de stagnerende kredietverlening ''een van de grootste nachtmerries voor het mkb''. Volgens Van der Hoeven geven de laatste analyses aan dat sinds augustus en september vooral langlopende kleine kredieten minder worden verstrekt.

''Dit is precies waar het om gaat. De desk moet vertrouwen wekken. En wij willen de informatie die eruit komt ook analyseren. We kunnen vaststellen dat banken wat terughoudender zijn en dat daardoor risico's kunnen ontstaan voor ook goeddraaiende ondernemingen. We kijken of en wat we daar aan kunnen doen, maar ik heb ook oog voor de problemen van de banken", aldus de minister.

Klachten
De kredietdesk registreert en analyseert de klachten over de kredietverlening door banken terwijl bedrijven er tevens terechtkunnen voor informatie over het aanvragen van leningen. De desk is een initiatief van MKB Nederland, VNO-NCW en Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).