AMSTERDAM - Op de Iowa Electronics Health Markets (IEhM) wordt niet gehandeld in traditionele futures, zoals die van grondstoffen en valuta, maar in H1N1-futures. Doel is een voorspelling te geven van de ontwikkeling van de Mexicaanse griep.

Het futures-spel moet een indruk geven van de verspreiding van het virus, de ernst en de duur. De deskundigen zijn niet optimistisch. Zo acht 70 procent het waarschijnlijk dat de Amerikaanse overheid te weinig vaccins in huis heeft.

Resistentie
Maar liefst 96 procent van de experts verwacht dat meer dan de helft van het aantal griepgevallen dit seizoen de Mexicaanse griep zal betreffen en 16 procent dat de resistentie van het virus voor het vaccin Oseltavimir meer dan vijf procent zal bedragen.

De H1N1-markt gebruikt geen echt geld. Handelaren ontvangen bij inschrijving 100 H1N1-dollar en dit kan gebruikt worden voor de aankoop en verkoop van futures-contracten. De markt heeft een voorspellende waarde door de waarschijnlijkheid van uitkomsten te bepalen.

Alleen mensen die werkzaam zijn op het gebied van gezondheidszorg mogen deelnemen aan de handel in griep-futures. De H1N1-markt is in april geopend en inmiddels zijn zo'n 240 medici en andere deskundigen actief.

Politieke markten
De IEhM, een initiatief van de Universiteit van Iowa, is een spinoff van de Iowa Electronics Markets (IEM) en bouwt voort op het succes van de politieke markten.

Hier kunnen mensen sinds 1998 handelen in de uitkomst van de race om het presidentschap en het Congres, de Amerikaanse volksvertegenwoordiging.De voorspellingen blijken behoorlijk accuraat te zijn.

Op de Iowa Electronics Health Markets wordt sinds 2004 gehandeld in griep-futures. Ook andere griepvarianten worden gevolgd. Eerder werd een vogelgriep-markt in het leven geroepen.

Syphilis
Momenteel wordt er ook gehandeld in syphilis-futures, een seksueel overdraagbare aandoening die sinds 2000 aan een serieuze opmars bezig is in de Verenigde Staten.

In de financiële wereld is een future een termijncontract tussen twee partijen die zich hiermee verbinden om in de toekomst een bepaald product te verhandelen tegen een vooraf afgesproken prijs.