DEN HAAG - Fiscaal aantrekkelijke regelingen als een 'fiets van de zaak' en bedrijfsfitness blijven gewoon gehandhaafd in het nieuwe Belastingplan voor 2010. Dat heeft staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

De Jager reageert op een pleidooi van Bovag, RAI, ANWB, VNO-NCW en de Fietsersbond. Die stelden dinsdag gezamenlijk dat de fiets van de zaak dreigt te verdwijnen. ''Hardnekkige onjuistheden'', zegt De Jager, wiens Belastingplan maandag in de Tweede Kamer wordt behandeld.

Allerlei eisen die aan fiscale regelingen als die voor een bedrijfsfiets zijn gesteld, zijn voor werkgevers en werknemers ingewikkeld en voor de Belastingdienst moeilijk te controleren. De Jager schaft ze daarom af. Ook voor bedrijfsfitness vervallen eisen. De werknemer kan nu zelf het fitnesscentrum uitkiezen.

Probleem
Werkgeversorganisatie Bovag vindt dat De Jager voorbijgaat aan het probleem. De fiets van de zaak valt namelijk binnen een maximum van 1,5 procent van de totale loonsom.

Volgens woordvoerder Paul de Waal van Bovag moet de fiets dan de concurrentie aan met andere uitgaveposten als bedrijfsuitjes. ''We willen juist een uitzondering voor de fiets, net zoals die er is voor telefoons en laptops van de baas. De bedrijfsfiets leidt tot meer beweging voor werknemers en minder CO2-uitstoot. Dat moeten we stimuleren.''

De Jager heeft verder besloten tot een overgangstermijn van drie jaar. Bedrijven kunnen in die periode kiezen of ze de oude of de nieuwe werkkostenregeling aanhouden.