AMSTERDAM - De economie in de Verenigde Staten is op jaarbasis met 3,5 procent gegroeid in het derde kwartaal. Dat bericht het Amerikaanse Ministerie van Handel donderdag.

Daarmee is na vier achtereenvolgende kwartalen met krimp een einde gekomen aan de langste recessie in de Amerikaanse economie sinds het begin van de metingen in 1947. De groei viel iets hoger uit dan analisten hadden voorspeld. Tegen persbureau Reuters voorspelden zij gemiddeld een groei van 3,3 procent.

In het tweede kwartaal kromp de Amerikaanse economie met 0,7 procent. In de twee kwartalen daarvoor werd een achteruitgang van gemiddeld ongeveer 6 procent gemeld. De laatste keer dat er groei gemeld kon worden was in het tweede kwartaal van 2008.

Zet
De economie kreeg een flinke zet door de stimuleringsmaatregelen van president Obama, die 787 miljard dollar in de economie pompte, onder andere om banken te helpen.

Ook werd de autoindustrie geholpen met het 'cash-for-clunkers'-programma, een inruilvergoeding bij de aanschaf van nieuwe auto's. Een andere belangrijke aanjager was de verkoop en bouw (plus 23 procent) van huizen. De verkopen stegen onder meer door een cheque van 8.000 dollar voor starters op de woningmarkt.

Het is maar de vraag of de groei zal doorzetten, zegt econoom Brian Bethune van onderzoeksbureau IHS Global Insight tegenover de BBC. "De groeicijfers worden vertekend door alle overheidsmaatregelen."

Werkloosheid
Sceptici wijzen verder op het Amerikaanse werkloosheidspercentage, dat momenteel op 9,8 procent staat. Economen verwachten dat dat cijfer volgend jaar zal oplopen tot boven de 10 procent.

De beëindiging van het inruilprogramma voor oude auto's in september zorgde daarnaast voor het instorten van de verkoopcijfers, terwijl de opkrabbelende consumentenuitgaven juist voor een groot deel werden veroorzaakt door de aanschaf van nieuwe auto's.

Tekort
Het overheidstekort loopt intussen onverminderd op. Inmiddels staat de teller op 1,8 biljoen dollar.

Of de Amerikaanse economie officieel niet meer in recessie is, moet over enkele maanden blijken uit de berekeningen van het National Bureau of Economic Research. Die organisatie bepaalt wanneer de VS wel of niet in een recessie verkeren.