AMSTERDAM - Olieconcern Shell ontslaat circa achthonderd medewerkers in Nederland. Dat heeft een ingewijde donderdag gezegd tegen persbureau ANP.

Shell kondigde donderdagochtend aan vijfduizend banen te schrappen als onderdeel van maatregelen die het bedrijf eenvoudiger en efficiënter moeten maken.

Shell heeft in Nederland circa 11.600 man in dienst, wereldwijd zijn dat er 102.000. Volgens de bron valt de meerderheid van de aangekondigde ontslagen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor van het concern staat in Den Haag. Ook zijn er in Nederland een aantal hoofdkantoren van divisies gevestigd.

Bij vakbonden bestaat vooralsnog grote onduidelijkheid over de Nederlandse situatie. Shell wilde donderdagochtend geen uitsplitsing geven van de beoogde banenreductie naar landen of divisies.

Verbaasd
FNV-bestuurder Egbert Schellenberg is er verbaasd over dat Shell überhaupt een getal bekendgemaakt heeft. ''Kennelijk is het getal gedistilleerd uit de berg adviesaanvragen. Naar buiten toe heeft Shell geen specifieke getallen genoemd. Dat zal tussen nu en kerst gebeuren. Het voornemen is de reorganisatie nog dit jaar af te ronden.''

Ook Dennis Kohen, bestuurder bij vakbond De Unie en adviseur bij de Vereniging van Hoger en Middelbaar Shell Personeel (VHP) had geen concreet getal voorhanden. Hij is vooral teleurgesteld over de manier waarop Shell de reorganisatie aanpakt en dan vooral dat het bedrijf werknemers laat solliciteren op hun eigen baan.

''Dat kan anders'', aldus Kohen, die de ingrepen bedrijfskundig wel begrijpt. ''Shell moet zichzelf overeind houden tegenover Exxon Mobil en BP.''