NEURENBERG - De werkloosheid in Duitsland is deze maand gedaald. Volgens het Duitse federale arbeidsbureau is het aantal werklozen met 118.000 afgenomen tot ruim 3,2 miljoen.

Daarmee zit 7,7 procent van de Duitse beroepsbevolking zonder werk. In september was dit nog 8 procent. Het arbeidsbureau maakte de cijfers donderdag bekend. Directeur Frank-Jürgen Weise sprak van een ''verrassende positieve trend'', maar waarschuwde voor te veel optimisme. De economische crisis laat nog steeds haar sporen na op de arbeidsmarkt, zo zei hij.

Duitsland heeft de werkloosheid weten te beperken door overheidssteun voor korter werken in het bedrijfsleven. Daar is veel geld naar toe gegaan, aldus Weise. De maatregelen zijn vergelijkbaar met deeltijd-WW in Nederland.

Verwachting
Ten opzichte van oktober vorig jaar zijn er nog altijd 232.000 meer werklozen in Duitsland. Het arbeidsbureau verwacht niet dat het aantal werklozen dit jaar nog boven de vier miljoen uitkomt.

Het herstel op de arbeidsmarkt is vooral in het westelijke deel van Duitsland te zien. Daar is het aantal mensen zonder werk in oktober met 78.000 afgenomen; in Oost-Duitsland daalde het aantal werklozen met 40.000.