AMSTERDAM - Pieter Geelen, medeoprichter van het naviatiebedrijf TomTom is door de glossy Miljonair voor het derde achtereenvolgende jaar gekozen tot 's lands grootste filantroop.

Het blad publiceert donderdag de lijst met Gulle Gevers. De dertig gulste gevers uit de lijst hebben volgens Miljonair in 2009 gezamenlijk meer dan 70 miljoen euro gedoneerd aan goede doelen, zo'n 50 miljoen minder dan vorig jaar.

Gelt Dekker
Opvallende nummer twee dit jaar is ondernemer Jacob Gelt Dekker. Hij bezette in de vorige editie van Miljonairs lijst nog de 24e positie. Volgens de glossy spendeert hij jaarlijks 'enkele miljoenen', onder meer aan een nierdialysekliniek op Curaçao. Op de derde plaats staat de familie Nefkens, die fortuin vergaarde in de autohandel, boven theaterondernemer Joop van den Ende en voormalig projectonwikkelaar Fred Matser.

De crisis zorgde ook in de toppen van donerend Nederland voor verschraling, stelt hoofdredacteur en uitgever Onno Aerden van Miljonair. Zo had de Turing Foundation van Pieter Geelen in 2008 een negatief beleggingsresultaat van 22 procent. Daardoor kon niet de geplande 5, maar 3 miljoen worden uitgekeerd aan goede doelen.

Weerstand
Er bestaat volgens Aerden nog altijd grote weerstand bij miljonairs tegen het bekendmaken van giften. "Dat komt door de kille wind van het calvinisme", meent de hoofdredacteur. "Zelfs als je met je geld iets goeds doet, is het 'not done' om erover te praten."

Een bijbelse opmerking van de nummer 24 van de lijst, Boudewijn Poelman, spreekt wat Aerden betreft boekdelen: "Je geeft in stilte want dat staat in de bijbel".

De rijke gevers hebben een broertje dood aan grote goede doelen, die volgens hen teveel geld aan de eigen organisatie spenderen. Aerden: "Ondernemers willen zelf de touwtjes in handen houden en richten vaak een eigen goede doel op."