BRUSSEL - De verkoop van vervuilende bestelwagens en busjes wordt vanaf 2016 aan banden gelegd in de EU. De gemiddelde CO2-uitstoot mag dan hooguit 175 gram per kilometer bedragen. In 2020 wordt dat 135 gram.

De Europese Commissie heeft deze maatregel woensdag bekendgemaakt.

Autofabrikanten die de normen overschrijden, krijgen een boete per verkocht exemplaar. Die bedraagt tot 2018 5 euro bij een overschrijding van de limiet met 1 gram, 15 euro voor een overschrijding met 2 gram, 25 euro voor de derde gram en 120 euro voor verdere overschrijdingen. Vanaf 2019 kost de eerste gram boven het toegestane maximum meteen 120 euro.

Greenpeace
Milieuorganisatie Greenpeace noemt de voorstellen van de Europese Commissie teleurstellend. Ze gaan minder ver dan waar de commissie eerder op aan leek te sturen, aldus Greenpeace.

De brancheorganisatie van Europese autofabrikanten ACEA vindt de voorstellen, die nog door de EU-lidstaten en het Europarlement moeten worden besproken, juist te ver gaan. Volgens ACEA heeft de commissie ,,geen oog voor de economische realiteit'' in de noodlijdende autosector.