AMSTERDAM - De jaarlijkse Energie 10-daagse wordt dit jaar aangevoerd door een 'Weglekteam' dat bedrijven gaat attenderen op onder meer energie lekkende verlichting, airco, koeling en perslucht. Dat meldt organisator het Energiecentrum, een initiatief van MKB-Nederland en Koninklijk Horeca Nederland.

Het Weglekteam gaat samen met de MKB-ondernemer door zijn bedrijf, kantoor of winkelpand om de weglekkers op te sporen. Aan de hand van een ingevulde checklist (de 'weglekcheck') kan de ondernemer na afloop aan de slag met energiebesparing.

Directeur Martin Kloet van het Energiecentrum hoopt ondernemers over de streep te trekken door te wijzen op kostenbesparing. "Wij willen de ondernemers aan de hand van praktijkvoorbeelden wijzen op de mogelijkheden om op een relatief gemakkelijke manier duizenden euro's te besparen", aldus Kloet.

TL-verlichting is volgens hem bij veel bedrijven een treffend voorbeeld. "De modernste varianten hebben meer lichtopbrengst, een langere levensduur en een lager energieverbruik."