UTRECHT - De vakbonden gaan actie voeren bij AkzoNobel nu het concern het ultimatum van de bonden in de cao-onderhandelingen heeft afgewezen.

De werknemers van de vestiging in Amersfoort bijten donderdag het spits af. Het is de bedoeling dat zij donderdag het werk twee uur neerleggen, tussen 11.00 en 13.00 uur. In de loop van de komende weken worden soortgelijke acties gehouden in alle andere vestigingen van het bedrijf, aldus Ron Vos van FNV Bondgenoten.

De cao-onderhandelingen liepen half oktober vast. Struikelblok was het salaris. Ook over een sociaal plan konden de partijen het niet eens worden.

Verhoging
De vakbonden willen een loonsverhoging van 0,5 procent per april 2009 en nog eens per april 2010 en een eenmalige uitkering van 0,5 procent per januari 2010. AkzoNobel vindt dat de bonden moeten beseffen dat het in het belang is van de werknemers de hand op de knip te houden om werkgelegenheid in de toekomst veilig te stellen. Volgens AkzoNobel waren de bonden en het concern elkaar zeer dicht genaderd.

AkzoNobel bood bij de laatste onderhandelingen 0,5 procent meer loon per juli 2009 en een eenmalige uitkering van eveneens 0,5 procent in november van dit jaar. Ook was het concern bereid de maximumsalarisschalen met 0,5 procent te verhogen.