AMSTERDAM - Het Centraal Plan Bureau (CPB) is te negatief over de langetermijneffecten van de economische crisis. Het bureau gebruikt een haperende rekenmethode, die te negatieve cijfers laat zien.

Dat stellen macro-econoom Wouter de Haan van de Universiteit van Amsterdam en Xiaoming Cai, onderzoeker aan het Tinbergen Institute maandag.

Zij beschrijven hun mening in een publicatie voor het Centre for Economic Policy Research. Volgens De Haan en Cai zijn door de rekenmethode die het CPB gebruikt al veel vaker te negatieve voorspellingen gedaan over na-oorlogse recessies.

Inhaaleffect
De economen gebruiken een rekenmodel dat voorspelt dat er een inhaaleffect zal plaatshebben. Het Bruto Nationaal Product (BNP) van de Verenigde Staten zal de komende tien jaar slechts tussen de anderhalf en zes procent minder groeien, terwijl dat volgens de methode van het CPB zeker het dubbele is.

De Haan en Cai verwachten dat de huidige economische crisis in belangrijke mate tijdelijke in plaats van permanente effecten zal hebben, zo schrijven zij.