SPANBROEK - Het Scheringa Museum voor Realisme heeft woensdagochtend de deuren weer geopend, al is de helft van de toonzalen in het voormalige schoolgebouw leeg.

De kunstcollectie van museumeigenaar en DSB-oprichter Dirk Scheringa is dinsdagavond weggehaald uit Spanbroek in opdracht van ABN Amro die de kunstwerken in beslag nam. De entreeprijs is normaal 7 euro, maar de toegang is nu gratis.

Muren
Het enige dat voor de bezoekers in de lege witte zalen nog te zien is, zijn de achtergebleven spijkers in de muren en de bordjes met de beschrijving van de weggehaalde schilderijen. Op de kale plekken heeft de museumleiding briefjes opgehangen met de tekst 'Wij nodigen u uit om uw reactie op de muren te schrijven'.

Bezoekers lieten met klaargelegde merkstiften teksten op de muren achter als 'Recht en onrecht hand in hand' en 'schandalig en droevig' en - onder een getekend poppetje - 'Ik zie hier liever een Willink hangen'.

Tentoonstelling
In een deel van het museum is nog een tijdelijke tentoonstelling te zien van de schilder Jan van Tongeren. De meeste werken zijn in bruikleen en geen onderdeel van de vaste collectie. Bezoekers kwamen voor deze tentoonstelling, maar vooral om de emotionele medewerkers van het museum een hart onder de riem te steken.

Personeel is dinsdagavond tot in de late uurtjes aanwezig geweest in het museumgebouw om elkaar te steunen. Het museum heeft 25 mensen in vaste dienst. Daarnaast zijn er 55 vrijwilligers. Woensdagochtend vloeien nog de tranen en troosten collega's elkaar. ''We hadden zo graag het nieuwe museum gezien'', zegt een medewerkster van het museumcafé. De nieuwbouw had volgend jaar de deuren moeten openen.

Schilderijen
Een man bracht twee schilderijen die hij aan het museum schonk. Op een van zijn schilderijen staat een visuil afgebeeld. ''Die vist op zalm, dat leek me wel toepasselijk.'' Een andere bezoeker: ''Het is echt dramatisch, heel erg. Ik heb er alle respect voor hoe Dirk en zijn vrouw de collectie hebben opgebouwd''. In het gastenboek staat: ''Het museum was een van de dingen waarom ik trots was op DSB''.

Tijdens het leeghalen van het museum zijn volgens adjunct-directeur Patricia van der Lugt geen rare dingen gebeurd. ''Alleen gebeurde het niet zoals een museum zou willen'' Zo werden de kunstwerken verpakt in bubbeltjesplastic in plaats van klimaatkasten. Van der Lugt: ''Het is gewoon erfgoed, daar moet je zorgvuldig mee omgaan.''