AMSTERDAM - Bestuursvoorzitter Hans Hoogervorst van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zal niet betrokken zijn bij het onderzoek dat de AFM en De Nederlandsche Bank (DNB) gaan verrichten naar de rol van bestuurders en oud-bestuurders van DSB Bank.

Hoogervorst heeft met enkelen van hen in het verleden nauw samengewerkt en wil nu iedere schijn van vooringenomenheid voorkomen. Dat heeft de AFM laten weten. Hoogervorst werkte onder meer samen met Gerrit Zalm in enkele kabinetten.

Zalm ligt al geruime tijd onder vuur, omdat hij financieel directeur is geweest bij DSB Bank. Ook kent Hoogervorst als VVD-coryfee partijgenoten als Ed Nijpels en Robin Linschoten goed, die beiden toezicht hebben gehouden op DSB Bank. Linschoten zit nog in het bestuur van het bankbedrijf van Dirk Scheringa.

Onderzoeken
Minister Wouter Bos (Financiën) kondigde maandag aan dat er twee onderzoeken komen naar de ondergang van DSB Bank. Het gaat om een onafhankelijk onderzoek naar de rol die de AFM en DNB hebben gespeeld.

Het andere onderzoek, van DNB en AFM zelf, richt zich op het functioneren van de bestuurders en voormalige toplieden van de bank.

Zie ook: dossier DSB