DEN HAAG - Geert Wilders accepteert de uitnodiging van FNV-leider Agnes Jongerius om te praten over mogelijkheden tot gezamenlijk verzet tegen een hogere AOW-leeftijd.

De PVV-leider wil binnenkort een gesprek met Jongerius om te zien ''of we wel of niet kunnen samenwerken tegen de asociale AOW-plannen van het kabinet'', zo liet hij zaterdag weten.

Lobby
Wilders reageerde daarmee op een interview van Jongerius met de Volkskrant. Daarin zegt ze dat de FNV een ''majeure lobbyinspanning'' op het Binnenhof levert om steun te vinden voor haar verzet tegen verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. ''We dealen met de duivel en zijn oude moer'', aldus Jongerius.

De PVV is eveneens fel tegenstander van een hogere AOW-leeftijd, net als de SP.

CNV
Het CNV wijst samenwerking met de PVV af, en gaat ervan uit dat het bij één gesprek blijft, zo heeft de christelijke vakcentrale laten weten. ''Wij kunnen ons niet voorstellen dat dit verder gaat dan het eenmalig uitleggen van het gezamenlijke AOW-plan van FNV, CNV en MHP'', zegt waarnemend voorzitter Bert van Boggelen. ''Het CNV wijst samenwerking af met partijen die bevolkingsgroepen uitsluiten.''

Abvakabo FNV heeft heeft diverse verontruste reacties gekregen op de uitlatingen die Jongerius ook al eerder had gedaan. In haar weblog legt voorzitter Edith Snoey uit dat wat Abvakabo betreft de grens heel helder is. ''Als het gaat om een parlementaire behandeling van een eventueel kabinetsvoorstel inzake de AOW, onderhouden wij zo nodig contact met alle partijen die in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd. Wat onze bond betreft, ligt daar de grens Verder zaken doen met de PVV is niet aan de orde.''