ROTTERDAM - Er is iets moois gegroeid tussen het Rotterdamse Havenbedrijf en Milieudefensie.

De van oudsher gezworen vijanden trekken nu samen op in aanloop naar de VN-conferentie over het klimaat in Kopenhagen. De partijen roepen de Nederlandse regering op om milieudoelstellingen voor de scheepvaart onderdeel te maken van de klimaattop, zo maakten zij vrijdag bekend.

In de clinch
Tot begin dit jaar lagen het havenbedrijf en de milieuclub voortdurend met elkaar in de clinch over de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Maar toen Milieudefensie in februari toezegde het beroep bij de Raad van State tegen de aanleg in te trekken, zijn de partijen in gesprek geraakt.

"We hebben gezocht naar de dingen die ons binden", aldus een woordvoerder van het havenbedrijf. Het is nu voor het eerst dat de partijen samen optrekken. "Sommige mensen zullen schrikken van deze coalitie en dat verhoogt de attentiewaarde."

CO2
Havenbedrijf Rotterdam en Milieudefensie willen dat de CO2-uitstoot in de scheepvaart in 2020 met 30 procent wordt teruggebracht ten opzichte van 1990 en in 2050 met 80 procent. Tot nu toe is de scheepvaartsector buiten schot gebleven bij internationale afspraken over CO2-uitstoot terwijl de sector goed is voor 3 procent van de wereldwijde uitstoot.

Het havenbedrijf maakte vrijdag ook bekend dat ze de binnenvaart nog dit jaar wil verplichten gebruik te maken van 'walstroom' in de Rotterdamse binnenvaarthavens. Nu doet slechts de helft van de schippers dat, de rest gebruikt dieselgeneratoren.

"Om de luchtkwaliteit te verbeteren is het havenbedrijf in de weer om ongeveer 450 ligplaatsen te voorzien van walstroom."