AMSTERDAM - Nederland klimt van de negende naar de achtste plaats op de jaarlijkse Financial Development Index, een economische ranglijst van het World Economic Forum.

In totaal zijn 55 landen onder de loep genomen. Als rapportcijfer krijgt Nederland een 4,8 mee op een schaal van een tot zeven.

De top drie wordt gevormd door het Verenigd Koninkrijk, Australië en de Verenigde Staten. Daarmee hebben de Verenigde Staten ten opzichte van 2008 stuivertje gewisseld met het Verenigd Koninkrijk. De toenmalige nummer drie, Duitsland, is naar de twaalfde plaats gezakt.

Roubini
Volgens de vermaarde econoom Nouriel Roubini, een van de auteurs van het rapport, "weerspiegelen de wijzigingen de effecten van de economische neergang op de lange termijnontwikkeling van de verschillende financiële systemen".

Van de Europese landen maken verder nog Zwitserland en Denemarken deel uit van de top tien. Oekraïne, Bangladesh en Venezuela zijn de hekkensluiters.

Nederland
Volgens het Forum levert Nederland op de meeste gebieden "solide resultaten", maar wegen de effecten van de crisis wel zwaar op de financiële stabiliteit. Nederland scoort vooral goed op de pijlers corporate governance en infrastructuur.

Ook de omvang van de bankensector is een pluspunt, Nederland komt hiermee op een derde positie binnen. Dit contrasteert wel met een slechte score op het gebied van efficiëntie binnen de financiële sector.

Pijlers
De index wordt samengesteld aan de hand van een zevental pijlers, waaronder de institutionele omgeving, het bedrijfsleven, financiële markten en de toegang tot kapitaal.

Met betrekking tot de laatste pijler blijkt Nederland over 63,78 pinautomaten per 100.000 volwassenen te beschikken, minder dan bijvoorbeeld Thailand en Oekraïne. Nederlanders hebben daarnaast ruim 177.000 bankrekeningen per 100.000 meerderjarigen.

Voor ondernemingen is het relatief makkelijk om aan durfkapitaal te komen. Nederland staat hiermee op de zevende plaats. Opvallende details zijn verder een hoge verzekeringsgraad in vergelijking tot andere landen en een groot aandeel op de wereldwijde fusie- en overnamemarkt.