LONDEN - Als op de Nederlandse verzekeringsmarkt een consolidatieslag komt, is verzekeraar Delta Lloyd hiervoor goed gepositioneerd. Dit zei topman Niek Hoek van het bedrijf donderdag.

Hoek verwacht veel beweging op de Nederlandse markt de komende jaren. Delta Lloyd wordt door velen gezien als een logische koper van ASR Verzekeringen dat sinds vorig najaar in handen is van de Nederlandse staat.

De topman wilde niet ingaan op specifieke overnamekandidaten. ''Wij sluiten overnames nooit uit, maar zullen voorzichtig en verstandig zijn.''

Beurs
Delta Lloyd krijgt in november een notering aan de Amsterdamse beurs. Eigenaar Aviva zal bij de beursgang naar verwachting 30 tot 40 procent van de aandelen verkopen.

Hoek wil met de beursnotering de zichtbaarheid van de verzekeraar vergroten. De topman hoopt het marktaandeel van Delta Lloyd, nu 10 tot 12 procent, uit te kunnen breiden. Op de vraag of een marktaandeel van 20 procent een doel is, zei hij dat dit op de lange termijn een mooi streven zou zijn.

Staatssteun
In tegenstelling tot concurrenten Aegon, ING en SNS Reaal, heeft Delta Lloyd geen staatssteun ontvangen. Hoek zei het te betreuren dat de Nederlandse ''lange traditie van een vrije economie'' hiermee verloren is gegaan.

Desalniettemin heeft hij niet het idee dat de steun sterk marktverstorend heeft gewerkt. Delta Lloyd is er zelfs in geslaagd om wat marktaandeel te winnen.