DEN HAAG - De top van de vakbeweging en de werkgevers is donderdag voor het eerst na het mislukte AOW-overleg bijeen geweest in de Sociaal-Economische Raad (SER).

Volgens SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan is ''goed naar elkaar geluisterd, maar er zijn geen conclusies getrokken''.

Volgens vakbondsvoorman Richard Steenborg van de MHP ''is er heel openhartig gesproken''. Volgens hem staat er veel op het spel met de economische crisis en miljardenbezuinigingen van het kabinet op komst.

''Het gaat om vertrouwen. Daarom is het goed dat we bespreken hoe we verder moeten, dat we elkaar recht in de ogen kijken en als grote mensen zeggen wat we van elkaar vinden.''

Verbijsterd
Voorzitter Agnes Jongerius van de FNV zei van tevoren nog verbijsterd te zijn over de wijze waarop werkgevers vorige week abrupt de stekker uit het AOW-overleg hebben getrokken.

Ze noemde het een voorbeeld van normoverschrijdend gedrag dat werkgevers via de media lieten weten niet meer naar het SER-gebouw te komen om te praten over de kabinetsplannen om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. Volgens Jongerius lag er ''een potentieel risico voor verder overleg''.

Voorzitter Bernard Wientjes van ondernemersorganisatie VNO-NCW sprak na afloop van een goed gesprek. Hij wil graag verder praten, omdat er nog genoeg nieuwe adviesaanvragen van het kabinet aan de SER in de pijplijn zitten. Wat betreft de AOW is volgens sociale partners nu het kabinet aan zet na het mislukken van hun overleg over dit onderwerp.