VENETIE - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone zoals verwacht voor de vijfde achtereenvolgende maand onveranderd gelaten.

De rente blijft daardoor op het historisch lage niveau van 1 procent, zo maakte de ECB donderdag na afloop van de maandelijkse rentevergadering bekend.

ECB-president Jean-Claude Trichet licht het rentebesluit later op de middag in een persconferentie in Venetië toe.

Lenen
De ECB heeft de rente sinds oktober vorig jaar teruggebracht van 4,25 procent naar 1 procent, het laagste niveau sinds de invoering van de euro in 1999.

De lagere rente moet ervoor zorgen dat het goedkoper wordt voor burgers en bedrijven om geld te lenen, zodat zij met hun bestedingen de economie kunnen stimuleren. Analisten verwachten dat de rente pas in de loop van volgend jaar wordt verhoogd.

Onzekerheid
De economie van de eurozone herstelt langzaam van de diepe recessie, stelde ECB-president Jean-Claude Trichet op een persconferentie na de vergadering in Venetië. Er is echter nog veel onzekerheid, waarschuwde hij.

Zo kan de groei positiever uitvallen dan verwacht als de stimuleringsmaatregelen van overheden sterker werken, de arbeidsmarkt minder hard achteruit gaat of de internationale handel sneller stijgt dan nu wordt voorspeld. Het herstel wordt echter nog altijd bedreigd door de problemen in de financiële sector, de kans op een verdere stijging van de olieprijs en een toename van protectionistische maatregelen, zei Trichet.

''Het huidige renteniveau blijft passend'', stelde de centralebankpresident. De ECB let bij de vaststelling van het rentetarief naast de economische omstandigheden vooral op het niveau van de inflatie. Die zal de komende maanden weer licht stijgen, voorspelde Trichet.

Bank of England
Ook De Bank of England (BoE) heeft het belangrijkste rentetarief in Groot-Brittannië ongemoeid gelaten. Het is de zevende maand op rij dat de rente op het historisch lage niveau blijft van 0,5 procent.

Analisten gingen er al vanuit dat de rente niet zou veranderen. Door de rente laag te houden, wil de BoE de kredietverstrekking vergemakkelijken om de zwakke Britse economie een impuls te geven. Analisten denken dat de huidige rentestand tot in de loop van volgend jaar gehandhaafd zal blijven.

De bank zei verder dat het zijn stimuleringsprogramma ter waarde van 175 miljard pond sterling in stand houdt. Met dit geld worden obligaties opgekocht om zo de kredietmarkten op gang te helpen. BoE-gouverneur Mervyn King stelde in augustus nog voor om dit bedrag te vergroten tot 200 miljard pond, maar dat voorstel werd verworpen door andere bestuursleden van de BoE.