DEN HAAG - De inflatie is in Nederland in september licht gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam de gemiddelde prijsstijging uit op 0,4 procent in vergelijking met een jaar eerder. In augustus werd nog 0,3 procent gemeten.

De inflatie nam vooral toe door hogere prijzen voor vliegtickets, kleding, televisies en geluidsapparatuur, meldde het CBS donderdag. Voor recreatie en cultuur moest in september ook dieper in de buidel getast worden.

Goedkopere voedingsmiddelen en benzine hadden volgens het CBS juist een dempend effect op de inflatie. De prijzen van voedingsmiddelen daalde met 1,2 procent ten opichte van vorig jaar. Voor benzine gold zelfs een prijsdaling van 10 procent.

Gelijk
Volgens de geharmoniseerde Europese methode (HICP) zijn de prijzen in Nederland in september gelijk gebleven. In juli en augustus daalden de prijzen volgens deze maatstaf nog met 0,1 procent.

Met de HICP-methode wordt de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie vergeleken. Eurostat verwacht dat de prijzen in de eurozone in september met 0,3 procent zijn gedaald.