NIEUWEGEIN - De verkoop van woningen is in het derde kwartaal met 23 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

De prijs van een gemiddelde koopwoning daalde met 4,9 procent tot 229.000 euro. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Toch ziet de makelaarsorganisatie ''enige tekenen van voorzichtig herstel''. NVM baseert dit onder meer op de huizenprijzen, die ten opzichte van het tweede kwartaal niet verder zijn gedaald.

Opleving
''Hoewel de huizenverkopen ver achter blijven bij vorig jaar, is ook hier sprake van enige opleving'', aldus de NVM, de grootste makelaarsorganisatie in Nederland.

Het aantal verkopen lag weliswaar 1 procent lager dan in het tweede kwartaal van dit jaar, maar deze daling is minder groot dan gebruikelijk. Historisch worden er in het derde kwartaal zo'n 5 procent minder huizen verkocht ten opzichte van het tweede kwartaal.

De NVM handhaaft haar eerdere voorspelling voor geheel 2009: een daling van de huizenprijzen met 5 procent. Daarbij houdt de makelaarsorganisatie rekening met een stevige prijsdaling in het vierde kwartaal. ''Als we een stabiel vierde kwartaal kennen, gaan we meer richting de 2 procent dan richting de 5 procent'', aldus Hukker.

NHG
Overheidsmaatregelen hebben volgens de NVM bijgedragen aan de stabilisatie van de markt. Onlangs werd de Nationale Hypotheek Garantie verhoogd naar 350.000 euro.

Met de NHG verzekeren huizenkopers zich tegen het risico dat ze met een restschuld blijven zitten als ze hun huis gedwongen moeten verkopen. ''De verhoging van de NHG is succesvol. Het is een geweldig stabiliserend instrument. Wij zijn blij dat het er is'', aldus Hukker.

Het aantal huizen dat te koop staat, is het afgelopen kwartaal licht toegenomen tot ongeveer 164.000. Volgens de NVM staat een groot deel van deze woningen al lang te koop en hebben deze huizenbezitters geen haast. ''Het zijn mensen die weliswaar een bord 'Te koop' hebben staan, maar eigenlijk niet meedoen'', aldus Hukker.

Dubbele woonlasten
Uit een enquête die de NVM onder zijn makelaars heeft gehouden, blijkt dat er nog ongeveer 15.000 woningen zijn die binnen een kwartaal moeten worden verkocht.

Het gaat onder meer om mensen die al een ander huis hebben en met dubbele woonlasten zitten, of mensen die moeten verkopen door verlies van hun baan. In andere gevallen gaat het om scheidingen of erfgenamen die een huis willen verkopen.

Hypotheekrente-aftrek
Een groot gevaar voor de woningmarkt is volgens de NVM dat de overheid onzekerheid schept over de toekomst van de hypotheekrente-aftrek. ''De consument wil wel duidelijkheid dat de spelregels niet worden veranderd als hij net heeft gekocht'', aldus Hukker.

Een aantal ambtelijke commissies gaat binnenkort kijken hoe de overheid flink kan bezuinigen en zal daarbij naar verwachting ook de woningmarkt onder de loep nemen.