Beste lezers, we zijn er weer! We zitten midden in het prestatiehoogseizoen.

Door Barbara Spronck | ASI Consulting

De early adapters onder jullie hebben het allang geaccepteerd. Het is voorbij. De zomer, temps de demi-prestatie, lang natafelen en strategisch lummelen is definitief voorbij.

Ratrace
In plaats daarvan is de ratrace onze kantoren ingesprongen en is alles weer belangrijk. Je bent je frisse blik weer vergeten en je rent achter je agenda aan. SMS en post bepalen je leven, net als bijeenkomsten, afspraken, seminars en secretaresses die roepen dat het zó kerstmis is.

De griep slaat toe, de crisis is ook nog niet bezworen en mijn hemel, we moeten ook nog met winst het jaar uit. Als de rook om je hoofd is verschenen, is het weer tijd om bij te praten met de heren Bestaansrecht en Focus. Ik ontmoette hen gisteren in een lieftallig restaurantje in Utrecht en doe jullie daar graag verslag van.

Dampend
Ik kwam natuurlijk hollend net iets te laat, dampend, binnenzeilen met iets van paniek in mijn gezicht.
Gezapig keken zij mij aan.
Deed mijn jas uit, stopte alle ongeregeldheden (en paniek) in de jaszak en ging zitten.
Vroegen mij waarom ik laat was.
Ik had geen antwoord.
Vroegen mij hoe het was.
Ik had langzaam antwoord omdat ik eerst alle clichés wilde wegwerken. (het gaat niet/ druk/ gaat wel/ verkouden maar goed)
Vroegen mij hoe zaken gingen.
En zetten mij daarmee aan het denken.
Vroegen mij wat mijn doel was.
En ik had een slap verhaal.

Cognac
Daarna wisselden wij van gedachten. We aten veel en lang en ik mocht pas een cognac als ik hen in één scherpe zin kon uitleggen waarom mijn organisatie bestond. En in een tweede zin mocht ik duidelijk maken welke zaken ik zou gaan nalaten om daar te komen.

Focus en Bestaansrecht vertrokken iets eerder en ik bleef nog lang nagenieten van mijn cognac. En van het besef dat het een kunst is om in deze informatiedichtheid helder te blijven.

Ik had gewoon de informatiegriep. Goed om het scherp te hebben.