AMSTERDAM - Er is te weinig informatie over mobiele belkosten en het vergelijken van tarieven. Telecombedrijven moeten daarom de telefoonrekening begrijpelijker maken en tariefinformatie standaardiseren, aldus staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken donderdag.

De belbranche staat volgens Heemskerk 'welwillend' tegenover de suggesties van de staatssecretaris, en is bereid mee te denken.

Door het grote aantal verschillende abonnementen ziet de consument volgens hem door de bomen het bos niet meer. Heemskerk verwacht dat door meer duidelijkheid de tarieven ook lager worden. De transparantie zou ook in het belang van de sector zelf zijn.

Duidelijker
Telecomwaakhond Opta gaat vanaf volgende week in overleg met de bedrijven zorgen dat de tarieven duidelijker worden. De staatssecretaris komt nog niet met regels, omdat het met overleg sneller geregeld zou worden. Als het niet lukt legt hij alsnog regels op.

Uit onderzoek van Economische Zaken blijkt dat telecomaanbieders vinden dat zij er niks aan kunnen doen dat mobiele telefonie zo'n complexe dienst is geworden. "Aanbieders zijn best bereid hun eigen website nog eens kritisch onder de loep te nemen, maar vinden bijna zonder uitzondering dat zij het best goed doen", aldus het ministerie.

De vergelijkbaarheid van tarieven kan wat de branche betreft het beste worden overgelaten aan vergelijkingssites.

Eerder werden al Europese afspraken gemaakt over maximumtarieven. Daar moeten de telecomproviders in ieder geval onder blijven.