SEATTLE - De Amerikaanse internetwinkel Amazon.com gaat in Nederland met e-readers de concurrentie aan met Bol.com. Het bedrijf kondigde woensdag aan zijn Kindle ook buiten de Verenigde Staten aan te bieden.

De Kindle, sinds eind 2007 op de Amerikaanse markt, is vanaf 19 oktober beschikbaar in meer dan honderd landen en kost 279 dollar. Eigenaren kunnen met een mobiele internetverbinding digitale boeken kopen.

Amazon.com heeft met zijn e-reader in de VS voor een doorbraak gezorgd voor digitaal lezen. Bol.com is onlangs begonnen met de verkoop van digitale boeken.

E-boeken
Nadeel bij het aanbod van Amazon is dat er nog geen Nederlandstalige e-boeken worden verkocht. Daarnaast moeten buitenlandse gebruikers van de Kindle extra betalen voor het mobiele downloaden, omdat Amazon in zee is gegaan met de Amerikaanse telecomaanbieder AT&T. Het gaat om bijna 2 dollar per boek.

Met de sprong buiten de VS wil Amazon waarschijnlijk voorkomen dat andere aanbieders van e-readers een te sterke marktpositie opbouwen.

Sony
Bol.com werkt bijvoorbeeld samen met Sony. Het Japanse elektronicaconcern voert met zijn e-readers op de Amerikaanse markt al een hevige strijd met de Kindle.

Op de achtergrond woedt ook een technologieoorlog. Amazon hanteert het Mobipocket-formaat om digitale boeken te kunnen lezen, de concurrentie heeft vooral voor ePub gekozen.