BRUSSEL - De Europese Commissie heeft woensdag de eerste stap gezet om Nederland en acht andere EU-lidstaten aan te pakken, omdat hun financieringstekort dit jaar te hoog uitvalt.

Volgens de EU-begrotingsregels mag het tekort hooguit 3 procent van het bruto binnenlands product bedragen. Het Nederlandse tekort over 2009 komt daar naar verwachting ver bovenuit en er is geen uitzicht dat het snel tot onder de limiet zal dalen. Dat geldt ook voor de andere landen, waaronder Duitsland, Italië en België.

De Europese Commissie heeft eerder gezegd de regels soepel te zullen toepassen. Volgens eurocommissaris Joaquin Almunia (Monetaire Zaken) waren de EU-landen de afgelopen tijd genoodzaakt grote bedragen uit te trekken om de economische crisis te bestrijden.

Begrotingsregels
Anderzijds wil de Europese Commissie de begrotingsregels strikt toepassen om te bereiken dat de torenhoge overheidsschulden snel tot een aanvaardbaar niveau slinken.

Het dagelijks bestuur van de EU zal later met aanbevelingen komen voor Nederland en de andere landen. Almunia heeft eerder al duidelijk gemaakt dat de commissie de lidstaten niet zal beboeten voor de te hoge tekorten.