DEN HAAG - Het totale bedrijfsresultaat, de winst voor belastingen en afschrijvingen, van de grote ondernemingen in Nederland kwam in het tweede kwartaal uit op 4,2 miljard euro.

Dat is een halvering ten opzichte van een jaar eerder en het laagste niveau sinds het bijhouden van die statistieken in 2005 begon. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

De slechte resultaten zijn voor meer dan de helft toe te schrijven aan ondernemingen in de industrie. Een aantal van deze bedrijven had volgens het CBS veel last van lagere olie- en gasprijzen.

Ook bedrijven in de aardolie- en aardgaswinning en de distributie van elektriciteit en aardgas behaalden een aanzienlijk slechter bedrijfsresultaat. Ook de handel in en reparatie van consumentenartikelen deden het slechter dan vorig jaar.

Toch waren er minder grote ondernemingen met een negatief bedrijfsresultaat dan een kwartaal eerder. Driekwart van de ondernemingen kon in het tweede kwartaal een positief bedrijfsresultaat in de boeken schrijven. In het eerste kwartaal was dat nog 70 procent.