AMSTELVEEN - De hype mag er dan zijn rond de iPhone, Microsoft gelooft heilig in zijn eigen aanbod voor mobiele telefoons.

Het Amerikaanse softwareconcern lanceerde dinsdag een internetwinkel waarin eigenaren van een zogenoemde Windows Phone kleine softwareprogramma's kunnen kopen.

Het ging om een wereldwijde introductie, maar Nederland heeft een eigen winkel gekregen. Daardoor is het aantal softwareprogramma's nog beperkt.

Buienradar
Onder meer De Telegraaf en Buienradar behoren tot de eerste aanbieders. Maar de komende maanden zal het aanbod toenemen, zo zei Maarten Sonneveld van de tak mobiele telefonie van Microsoft.

Microsoft werkt voor de verspreiding van zijn software samen met grote fabrikanten van mobiele telefoons.

Onder meer Samsung en Sony Ericsson bieden mobieltjes aan met de nieuwste besturingssoftware van het concern, Windows Mobile 6.5. In totaal zijn er twaalf telefoons beschikbaar gekomen die erop draaien.

iPhone
De verkoop van software heeft een enorme vlucht genomen door de komst van de iPhone. Apple maakte onlangs bekend dat uit zijn App Store al twee miljard programma's zijn gedownload.

Voor Apple's internetwinkel zijn al meer dan 85.000 programma's te vinden. ''Wij gaan niet voor kwantiteit, maar voor kwaliteit'', aldus Sonneveld over Microsofts antwoord op dat succes.