AMSTERDAM - Een gepensioneerde medewerker van vliegtuigbouwer Boeing heeft maandag bekend dat hij bijna 2 miljoen dollar belastinggeld heeft verduisterd. De rechtszaak houdt verband met de jacht op Amerikaanse rekeninghouders bij de Zwitserse bank UBS.

De 68-jarige Roberto Cittadini stalde het geld op aanraden van UBS-bankier Hansrüdi Schumaker op een in 2000 geopende rekening van de Zwitserse bank in Hong Kong. De aanklager die de rechtszaak namens de Amerikaanse belastingdienst IRS aanzwengelde, wees nog drie medeplichtige UBS-bankiers aan, waarvan er momenteel een wordt vervolgd.

Cittadini kan veroordeeld worden tot drie jaar cel, 255.000 dollar boete en een naheffing van vijftig procent van het hoogste bedrag dat hij tussen 2000 en 2007 bij UBS onderbracht.

Namen
De Zwitserse bank gaf in februari toe aan de druk van de Amerikaanse regering om belastingfraudeurs aan te geven, en verstrekte 250 namen van vermogende cliënten. 150 daarvan hebben inmiddels een dagvaarding ontvangen. Cittadini is de zevende Amerikaan die dit jaar heeft bekend.

Daarnaast betaalde UBS een schadevergoeding van 780 miljoen dollar aan de Amerikaanse overheid. In augustus volgden nog eens 4.450 namen van belastingontduikers.

Aangeven
"Individuen die hun geld nu nog in het buitenland verstoppen, kunnen zich maar beter aangeven voordat de regering er op een andere manier achterkomt", aldus een medewerker van het Amerikaanse ministerie van Justitie tegenover persbureau Reuters. Amerikanen komen tot 16 oktober in aanmerking voor een inkeerregeling van de IRS.

Ook de Nederlandse belastingdienst hanteert sinds 2001 zo'n regeling om 'zwart geld' aan te geven zonder al te zware sancties.