AMSTERDAM - Amsterdam is het afgelopen jaar als vestigingslocatie voor bedrijven minder aantrekkelijk geworden ten opzichte van andere Europese steden.

In 2008 stond de hoofdstad nog op de zesde plaats van de European Cities Monitor, dit jaar is Amsterdam gedaald naar de achtste plaats.

Dat bleek dinsdag uit de European Cities Monitor 2009, de jaarlijkse ranglijst van beste vestigingslocaties in Europa. Evenals in de twintig voorgaande jaren is Londen in 2009 de beste vestigingslocatie. De Britse hoofdstad wordt in de lijst gevolgd door Parijs en Frankfurt.

Madrid
De minder hoge positie voor Amsterdam is volgens de onderzoekers van Cushman & Wakefield niet zozeer te danken aan een verslechtering van het investeringsklimaat. Andere steden hebben zich sneller en beter ontwikkeld. Daardoor staan Madrid en München op de lijst nu hoger dan Amsterdam.

''Amsterdam wordt nog steeds erkend als een goede vestigingslocatie voor bedrijven, maar om die positie te behouden is het heel belangrijk je te blijven onderscheiden'', aldus de onderzoekers.

Birmingham
Amsterdam scoort bijvoorbeeld goed op de transportverbindingen met andere steden, de talenkennis van haar inwoners en de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel.

Grootste stijger op de lijst met 34 steden is Birmingham. Die stad steeg van de 21e naar de veertiende plaats. Ook Madrid en Barcelona en steden in Oost-Europa blijven populairder worden als vestigingslocatie.