BRUSSEL - In de toekomst wordt het mogelijk met behulp van één apparaat elektronisch tol te betalen in de hele Europese Unie.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft dinsdag het licht op groen gezet voor de lancering van een Europese elektronische tolheffingsdienst (EETS).

Volgens eurocommissaris Antonio Tajani (Transport) is deze verbetering voor weggebruikers de belangrijkste vooruitgang sinds de opheffing van de grenscontroles.

Tolsystemen
Sinds 1990 hebben verscheidene Europese landen elektronische tolheffingssystemen ingevoerd, maar die sluiten niet op elkaar aan. Zo moeten voor een rit van Portugal naar Denemarken meer dan vijf apparaten op het dashboard worden gemonteerd. Dat leidt tot kosten, rompslomp en tijdverlies.

In het voorstel van de Europese Commissie zijn de rechten en plichten van de tolheffende instanties, weggebruikers en EETS-aanbieders vastgelegd. Het systeem is binnen drie jaar beschikbaar voor voertuigen van meer dan 3,5 ton. Binnen vijf jaar kunnen alle voertuigen er gebruik van maken.