NAARDEN - Interieurstylist Jan des Bouvrie heeft last van de recessie, maar heeft besloten geen mensen van zijn bedrijf te ontslaan.

In plaats daarvan leveren zijn 25 personeelsleden drie maanden lang 10 procent van hun salaris in, zei hij dinsdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. Zijn werknemers hebben daar zelf voor gekozen om zo talenten voor het bedrijf te behouden.

Des Bouvrie denkt dat de dip in de meubelbranche van zeer tijdelijke aard is. ''Na de zomermaanden is het alweer drukker geworden in de verschillende meubelzaken en ook in mijn bedrijf Het Arsenaal. Mensen verhuizen minder op dit moment, maar willen wel hun bestaande huis opknappen. Met ingang van het nieuwe jaar zal de meubelmarkt weer op orde zijn, schat ik in'', aldus de prominente stylist.

Voorbereid
Des Bouvrie maakte sinds hij zijn onderneming begon, naar eigen zeggen al drie keer een crisis mee. Hij laat zich daarom niet gek maken en heeft zich al vroeg voorbereid op tijdelijk minder klandizie.

''Op een gegeven moment hadden we wel plannen om mensen te ontslaan, maar dat wilden mijn mensen niet. Er werd gezegd: 'doe dat nou niet, want die zijn juist goed'. Het personeel toonde zich solidair door salaris in te leveren en per januari een geplande loonsverhoging achterwege te laten. Samen hebben we ervoor gezorgd dat we geen mensen hoefden te ontslaan. Ik vind eigenlijk dat elk bedrijf dat zou moeten doen.''

Volgens de ontwerper heeft de maatregel intern heel positief gewerkt. ''De stemming is hier heel positief en voor niemand was het inleveren van loon een verplichting. Het gaat of ging overigens niet alleen slecht met de meubelbranche, het gaat slecht met iedereen. Maar nu bij ons de markt weer wat aantrekt ontwaar ik een nieuw elan bij ons in de zaak. De adrenaline stroomt weer.''