AMSTERDAM - Een aantal landen voert geheime onderhandelingen om een einde te maken aan het gebruik van de dollar bij de oliehandel.

De Arabische Golfstaten, China, Japan en Frankrijk willen van de Amerikaanse munt af, zo schrijft de Britse krant The Independent.

De landen zouden de dollar willen vervangen door een mandje nieuwe munten, waaronder de Japanse yen, de Chinese yuan, de euro, goud en een nieuwe eenheidsmunt, die bedoeld is voor gebruik door een aantal golfstaten.

Ondertussen zouden de ministers van Financiën en de gouverneurs van centrale banken elkaar al verschillende keren in het geheim hebben getroffen. Als de plannen doorgang vinden, betekent dat dat de olieprijs niet langer in Amerikaanse dollars berekend wordt.

Amerika
De Amerikanen hebben inmiddels lucht gekregen van de onderhandelingen. Het land geeft zich waarschijnlijk niet zonder slag of stoot gewonnen.

Chinese bronnen stellen tegenover de krant dat er een overgansperiode zal plaatsvinden, waarin olie tegen de goudprijs verhandeld wordt. De plannen zouden daarmee ook een verklaring bieden voor de stijgende goudprijs.

Kritiek
Het loslaten van de dollar bij de oliehandel moet binnen negen jaar een feit zijn; in 2018 is de overgang voltooid volgens de planning.

Er is al een tijd sprake van toenemende kritiek op de dollar als wereldwijde reservemunt. De crisis heeft aan het licht gebracht dat het gevaarlijk is om van een munteenheid afhankelijk te zijn.

Reserves
Vooral vanuit Azië en de Golfstaten gaan stemmen op om de dollar los te laten als reservemunteenheid. Iran kondigde vorige maand al aan dat het zijn geldreserves voortaan in euro's zou beleggen, in plaats van in dollars.

De dollarkoers verliest dinsdag terrein naar aanleiding van het rapport. De euro steeg 0,5 procent ten opzichte van de dollar, terwijl het Britse pond 0,4 procent won. Tegenover de Japanse yen verliest de Amerikaanse munt 0,7 procent.