EINDHOVEN - Chipfabrikant NXP krijgt een meerderheidsbelang in het Amerikaanse Trident Microsystems.

NXP draagt zijn activiteiten op het gebied van digitale televisiesystemen en decoders over aan de Amerikaanse onderneming in ruil voor aandelen. Daarnaast koopt de Nederlandse chipmaker nog eens voor 30 miljoen dollar aan nieuwe aandelen in Trident.

Dat maakten de partijen maandag bekend. Trident Microsystems wordt door deze transactie wereldwijd een van de grootste spelers op de markt van digitaal entertainment thuis. De deal tussen Trident en NXP zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2010 worden afgerond.

Wat NXP-directeur Richard Clemmer betreft, biedt de markt voor chips in consumentenelektronica veel kansen, maar "die kan het beste worden bediend door een bedrijf dat zich hierop toespitst met een zeer efficiënte operationele infrastructuur".

Malaise
Voormalige Philipsdochter NXP is de laatste jaren zwaar in de problemen gekomen als gevolg van de economische teruggang en de malaise in de chipindustrie. Het bedrijf zei afgelopen voorjaar echter dat de omzet weer wat aantrok.

Het bedrijf, waarin Philips nog altijd een belang van 20 procent heeft, zette vorig jaar een reorganisatie in gang, waarbij duizenden banen worden geschrapt.